ΙΣΤΟΡΙΑ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Σε έναν τόπο με τεράστια ιστορία αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης, που χρονολογείται 3.500 χρόνια πίσω, η οινοπαραγωγική περιοχή της Νεμέας είναι ευλογημένη με μια εκπληκτική ποικιλία από μικροκλίματα, παρέχοντας κρασιά με άψογα χαρακτηριστικά. Το Κτήμα Παλυβού είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1995 στην Αρχαία Νεμέα.

Η οικογένεια διαθέτει 500 στρέμματα αμπελώνων με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, με βάση μας πάντα το Αγιωργίτικο, που καλλιεργούνται αποκλειστικά με βιολογικές και βιώσιμες μεθόδους αλλά και σύμφωνα με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Με εμπειρία και άριστες τεχνικές καλλιέργειας βοηθάμε τα αμπέλια να εκφράσουν τον χαρακτήρα τους μέσα από τα σταφύλια τους και αυτό μεταφράζεται στο μπουκάλι σας.

Το οικογενειακό οινοποιείο Παλυβού, ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Αρχαίας Νεμέας, έχει σκοπό να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του εδάφους της Νεμέας.

Ο αμπελουργός και οινοποιός είναι ο Γιώργος Παλυβός με αρωγό την σύζυγό του Αγγελική και η 3 η γενιά είναι οι κόρες τους Ευαγγελία και Βασιλική Παλυβού οι οποίες κληρονόμησαν το πάθος των γονιών τους για την οινοποίηση.

Το ήθος της καλλιέργειάς μας είναι ο απόλυτος σεβασμός στο αμπέλι, αφήνοντάς το να εκφράσει μοναδικά τον χαρακτήρα του και παρεμβαίνοντας μόνο με φυσικές μεθόδους όποτε μας το ζητήσει το αμπέλι.

About 1Palivou Wine Train ExperienceThe Wine ExperienceTerroir Kai KlimaFilosofia Kai Kaliergia

ΠΡΟΣΩΠΑ

Prosopa Palivos

Γιώργος Παλυβός

Αμπελουργός – Οινοποιός

«Πίσω από το κρασί βρίσκεται ο αμπελουργός… και πίσω από το χρόνο η γνώση και πιο πίσω απ’ όλα αυτά τ΄αμπέλια και ο ήλιος και η βροχή και η θέληση του…»

Signature

Prosopa Aggeliki Palivou

Αγγελική Παλυβού

Prosopa Vassiliki Euaggelia

Βασιλική & Ευαγγελία Παλυβού

Ampelones

ΠΕΡΙΟΧΗ

Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, γνωστή και στην μυθολογία από τον πρώτο άθλο του Ηρακλή, αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα ονομαστά κρασιά ΠΟΠ Νεμέα.

Η περιοχή είναι ονομαστή για το κρασί της από τα αρχαία χρόνια, όταν ονομαζόταν Φλιάσιον Πεδίον και γνώρισε ακμή τον 6ο αιώνα π.Χ. Μόλις 127χλμ από την Αθήνα, στον δρόμο από Κόρινθο προς Ναύπλιο και Τρίπολη, στην περιοχή της Νεμέας, βρίσκεται ο μεγαλύτερος αμπελώνας των Βαλκανίων, με αμπελοκαλλιέργεια 25.000 στρεμμάτων κα 800 μέτρα από τον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας βρίσκεται το Κτήμα Παλυβού.

Ampelones Filosofia Kai Kaliergia

ΝΕΜΕΑ

Δίπλα στην σημερινή Αρχαία Νεμέα υπήρχε ο ναός του Δία ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του υπήρχε ο ξενώνας, το λουτρό και το στάδιο όπου από το 573 π.Χ. διεξάγονταν τακτικά κάθε δύο χρόνια τα Νέμεα.

Σύμφωνα με την παράδοση τα Νέμεα, διεξάγονταν κάθε δύο χρόνια, τη δεύτερη πανσέληνο μετά το θερινό ηλιοστάσιο και αποτελούσαν κομμάτι των μεγάλων, πανελλήνιων αγώνων.

Οι αγώνες διεξάγονταν εντός του ιερού χώρου του Ναού του Νεμείου Διός όπου υπήρχε ιππόδρομος και στάδιο και χωρούσε 40.000 θεατές. Ο νικητής τους στεφανωνόταν με κλωνάρια από σέλινο και ονόματα μεγάλων νικητών βρίσκονται ακόμα χαραγμένα στις πέτρες του σταδίου.

Η περιοχή της Νεμέας επιλέχτηκε ως τόπος εορτασμού των Νεμέων από τον Αργείο βασιλιά Άδραστο, επειδή στο σημείο εκείνο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Επτά επί Θήβας, συνάντησε τη βασίλισσα της Λήμνου Υψιπύλη με το γιο της Οφέλτη, γιο του ιερέως της Νεμέας Λυκούργου, και οδηγήθησαν από αυτόν σε γειτονική πηγή επειδή διψούσαν. Ένα φίδι όμως δάγκωσε τον Οφέλτη και πέθανε. Οι Αργείοι αρχηγοί ίδρυσαν τα Νέμεα προς τιμή του.

Τα Νέμεα συνέχισαν να έχουν ένα νεκρικό χαρακτήρα, που τον φανέρωναν τα μαύρα ιμάτια που φορούσαν οι Ελλανοδίκες και το άλσος κυπαρισσιών γύρω από το ιερό του Δία. Όπως στα Ολύμπια, έτσι και στα Νέμεα δεν περιλαμβάνονταν μουσικοί αγώνες.

Το καλοκαίρι του 1996, χάρη στις προσπάθειες τόσο της Δήμου Νεμέας όσο και της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής, οι αγώνες αναβίωσαν ύστερα από 2.300 χρόνια.

Θεωρείται παγκόσμια αθλητική γιορτή, η οποία πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια, επιχειρεί να αποκαταστήσει αυθεντικά τη σύνδεσή του σήμερα με το αρχαίο ελληνικό αθλητικό ιδεώδες.

Άτομα από 12 έως 88 χρόνων, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, πεποιθήσεις, επιδόσεις, απαλλαγμένα από το άγχος της πρωτιάς ή της διάκρισης, έρχονται στα Νέμεα ως θεατές, αθλητές, για να νοιώσουν τη χαρά της συμμετοχής, την αίσθηση της συναδέλφωσης λαών και ανθρώπων, το μεγαλείο της ευγενούς άμιλλας.

Terroir Kai Klima

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ & ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Οι αμπελώνες εκτείνονται σε διαφορετικές περιοχές της Αρχαίας Νεμέας, με τον πιο προνομιακό να βρίσκεται σε υψόμετρο 460 μέτρων. Στον κάμπο οι βόρειοι άνεμοι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ευνοούν στη διατήρηση της υγιεινής του κατάστασης και συμβάλλουν στη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών.

Είναι ένας αμπελώνας ενταγμένος στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή σε έναν τρόπο εναλλακτικής καλλιέργειας βιολογικής γεωργίας.

Τα εδάφη, αν και συχνά μικρής γονιμότητας, προσδίδουν υψηλής ποιότητας σταφύλια και κυμαίνονται από ασβεστώδη, πηλώδη, αργιλώδη, χαλικώδη έως και αμμώδη που έχουν προέλθει από τους τριμμένους αμμόβραχους.
Στην Αρχαία Νεμέα το μικροκλίμα είναι ιδανικό για να ευδοκιμήσει το Αγιωργίτικο και να εκφράσει τέλεια τον χαρακτήρα του.

Ο ιδιαίτερος συνδυασμός του μικροκλίματος του κάθε αμπελώνα, που μπορεί να ορίζεται από το έδαφος, την τοπογραφία, τις καιρικές συνθήκες, σε συνάρτηση με τη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού, μπορεί να δώσει έναν ξεχωριστό και ποιοτικό χαρακτήρα στο κάθε κρασί ξεχωριστά.

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την διαδικασία παραγωγής του κρασιού με το φημισμένο όνομα Νεμέα, είναι να μας ακολουθήσετε σε μια διαδρομή που περνάει μέσα από τον αμπελώνα και την αμπελοοινική καλλιέργεια, εκεί όπου όλα ξεκινούν, συνεχίζει στο οινοποιείο και εξελίσσεται στην αίθουσα παλαίωσης του κτήματος με τα 350 δρύινα βαρέλια Γαλλικής και Αμερικανικής δρυός.